Darkness

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ramses Prekliaty

Kniha od Anne Rice.
RAMSES PREKLIATY
originálny názov: RAMSES THE DAMNED
autor: ANNE RICE

Meno svetoznámej autorky Anne Riceovej je v čitateľských mysliach neoddelitelne spojené s upírmi, hlavne s ich neuveriteľnou ságou, ktorú sme si pod názvom Interview s upírom mohli nielen prečítať, ale tiež vidieť v kine. V knihe Ramses Prekliaty se ale od svojich obľúbených postáv odchýlila a pustila sa rovno do ďalekého Egypta. Ani o kúsok sa však neodchýlila od svojho chvályhodného predsavzatia ponúknuť zakaždým niečo nové, netradičné, prekvapivé. Ste si istí, že múmia, ktorú davy turistov okukujú vo vitríne káhirského múzea, je skutočne slávný faraón Ramses Veľký osobne? Viete určite, že sa nikdy nemohol stretnúť s kráľovnou Kleopatrou? Veríte, že Anglicko za čias priemyselnej revolúcie by nemalo starovekému vladárovi čo ponúknuť? Potom vás môžeme uistiť, že po prečítaní tejto neobyčajnej knížky budete mať na mnohé otázky úplne iný názor. Pritom sa samozrejme pobavíte suchým humorom britských gentlemanov, dojmete nad nejakou tou láskou a zaškrípete zubami nad činmi zlosynov. Čo chcete viac? Čítajte! Ramses Prekliaty čaká...


 

 

 

 

 

 

Môj názor:

Najprv som bola trošku v rozpakoch, keď sa mi táto kniha dostala do rúk. Anne Rice je pre mňa spisovateľka upírskych príbehov, a tak som si nedokázala predstaviť, že by z jej pera malo vyjsť aj niečo iné. No bola som príjemne prekvapená.
Kniha ma síce upútala až od pasáže, kedy sa Ramses preberie k životu, no potom som sa do nej úplne zahĺbila a čítala som ju stále (no, boli vianočné prázdniny, tak som si to mohla dovoliť. Okrem toho, nie je to nijak mohutná kniha.). Do Ramsesa som sa takmer zaľúbila, Anne Rice veru vie, ako opísať chlapa;). Dej je zaujímavý, pútavý a obsahuje to, čo veľmi milujem - teda nadprirodzeno. Ramses ako nesmrteľný vladár, ktorý sa nezmieril so stratou milovanej ženy... Musí sa pobiť so svojimi vnútornými démonmi, aby si nakoniec uvedomil, čo je najlepšie pre neho aj pre ostatných.
Jediné, čo sa mi zdalo ako nie práve najšťastnejšie riešenie, je záver. Nemám na mysli poslednú kapitolu (zainteresovaní vedia, o čom hovorím), no vzťah Ramsesa a Julie. Zdal sa mi predvídateľný (teda aspoň ja som si bola istá, že to tak skončí). Príbeh to však rozhodne nepokazilo, len som dúfala, že záver bude prekvapivejší.
Rozhodne odporúčam každému, kto má rád nesmrteľné bytosti, múmie, Egypt... alebo "len" Anne Rice;).

Knihy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014