Darkness

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Upír s tvárou anjela

Čítala som veľa výborných, kvalitných kníh, no práve táto ma úplne očarila. Je to moja najobľúbenejšia kniha.
UPÍR S TVÁROU ANJELA
originálny názov: THE VAMPIRE ARMAND
autor: ANNE RICE

V pokračovaní Upírej kroniky vytvára Anne Riceová oslnivé svety, odkiaľ prináša príbeh Armanda. Ten sa po prvýkrát objavil vo všetkej svojej temnej sláve pred viac než dvadsiatimi rokmi v klasickom príbehu Interview s upírom.
Teraz prechádzame s Armandom storočiami so Kyjevskej Rusi jeho detstva - zničeného mesta pod nadvládou Mongolov - a do starovekého Konštantínopolu, kde ho tatárski nájazdníci predajú do otroctva. A v nádhernom paláci renesančných Benátok ho nachádzame citovo naviazaného na veľkého upíra Mária, ktorý sa medzi ľuďmi vydáva za záhadného, samotárskeho maliara, a obdarí Armanda darom upírskej krvi.
Ako sa román ženie k vyvrcholeniu, pohybuje sa medzi prepychovými a elegantnými scénami, medzi bojom, požiarmi a uctievaním diabla v Paríži 19. storočia rovnako ako v dnešnom New Orleanse, vidíme jeho večne zraniteľného a romantického hrdinu, núteného voliť medzi súmračnou nesmrteľnosťou a spásou nesmrteľnej duše.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Môj názor:

Ako som už napísala v perexe, toto dielo si ma úplne získalo. Zaujali ma už prvé Armandove slová (kniha je písana z pohľadu hlavného hrdinu, teda priamym rozprávačom), a keby som nemusela robiť aj iné veci, než čítať, ani by som túto knihu nepustila z rúk.
Upír s tvárou anjela sa okamžite stal mojou najobľúbenejšou knihou. Neviem, možno je môj úsudok ovplyvnený tým, že upíri ma fascinujú. Avšak spôsob, akým Anne Rice opisuje prostredie, postavy, vykresľuje ich charaktery a samozrejme, posúva dej dopredu, ma očaril.
Čítala som, že táto kniha je najerotickejšou zo všetkých kníh Upírej kroniky od Anne Rice. Toto nedokážem posúdiť, pretože viac kníh s upírskou tématikou od tejto spisovateľky som nečítala. Veľmi ma to mzí, no žiadne ďalšie príbehy o upíroch som nenašla. Dokonca ani v originálnom - anglickom - vydaní. Asi budem musieť lepšie hľadať...
Ale vrátim sa ku knihe.
Autorka spomína mená viacerých slávnych osobností - najčastejšie sú to umelci. Ja, ako obdivovateľka a milovníčka výtvarného umenia, veľmi oceňujem, že sa v knihe vykresľujú umelecké diela tak podrobne, až ich vidím pred očami.
Hlavný hrdina - Armand (vlastným menom Andrej, neskôr premenovaný na Amadea a potom na Armanda) ma očaril natoľko, že som o ňom premýšľala dokonca aj vtedy, keď som mala na práci niečo iné. Má veľmi komplikovanú povahu, chvíľku je krotký ako baránok a správa sa ako anjel, na ktorého sa tak veľmi podobá, no ani sa nenazdáte a jeho nálada sa zmení.
Nesmierne sa mi páči aj vzťah medzi Armandom a jeho majstrom Mariom - najmä z čias, keď bol Armand ešte len človek. Každého musí uchvátiť láska, ktorá ich spája, zvláštne puto, ktoré sa medzi nimi vytvorilo už vo chvíli prvého stretnutia.
Ako asi každý čitateľ som nedočkavo hltala stránky, až kým som sa nedostala k pasáži, kde z neho Marius urobí upíra. Nebolo to skoro, musela som si hodnú chvíľu (resp. množstvo strán) počkať. Potom som si vychutnávala Armandov nesmrteľný život. Veľmi sa páčilo, ako ho Marius učil porozumieť svojim novým schopnostiam.
Lenže nastal zvrat, ktorý som neočakávala (no Armand ma naň čiastočne pripravil). Neprezradím však viac...
Iba dodám, že záver knihy ma mrzel. Dokonca ma trochu rozosmutnil... Kto čítal (alebo bude čítať), pochopí.

Knihy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014